Regulacja funkcji ustrojowych

Autor wpisu: Opublikowano:6 czerwca, 2014 Komentarze:0

Oprócz tej roli pokarmy wywierają jeszcze ważny — „regulują funkcje ustrojowe, dzięki zawartym w po- szczególnych produktach witaminom, składnikom mineralnym, elementarnym cząsteczkom białka nie wytwarzanym w ustroju człowieka — tzw. aminokwasom egzogennym, specjalnym cząsteczkom kwasów tłuszczowych, tzw. nienasyconych, i licznym mikroelementom, jak jod, kobalt, żelazo, cynk, miedź, mangan i in. Pożywienie pełnowartościowe powinno zawierać przeszło 60 podobnych składników. Niedostatek każdego z nich powoduje „choroby z niedoboru”, jak np. hipowitaminozy, niedokrwistość i in. Przemiana materii organizmu ludzkiego jest ściśle wkomponowana w bieg przemian całej materii ożywionej na naszej planecie. Źródłem wszelkiej energii na ziemi jest słońce. Dzięki energii słonecznej rośliny wytwarzają wspomniane już produkty pokarmowe.

Kategoria:

Leave a Comment