Proces trawienia pokarmu w dwunastnicy
Enzym ten rozkłada związki białkowe o dużej cząsteczce chemicznej na związki znacznie prostsze: proteazy i peptony oraz nieliczne polipeptydy i aminokwasy. O przebiegu procesu trawienia pokarmu w dwunastnicy decydują enzymy zawarte w soku trzustkowym. Sok trzustkowy zawiera zarówno enzymy trawiące białko (trypsyna), jak też węglowodany (amylaza trzustkowa) i tłuszcze (lipaza). Wlewająca się do dwunastnicy przez przewód żółciowy żółć uaktywnia niektóre enzymy trzustkowe, a ponadto emulguje tłuszcze, tzn. tworzy z nich zawiesinę, która ma postać mikroskopijnych kuleczek, zwiększając w ten sposób powierzchnie styku pokarmu tłuszczowego z enzymami i ułatwiając trawienie. Proces trawienia najczęściej spotykanych tłuszczów, tzw. obojętnych, polega na rozbiciu ich cząsteczki chemicznej na związek węglowodanowy — glicerol i na wolne kwasy tłuszczowe.