Rozwój współczesnej techniki

Autor wpisu: Opublikowano:12 lutego, 2013 Komentarze:0

Stały rozwój współczesnej techniki spowodował, iż dzienne zapotrzebowanie kaloryczne robotnika w krajach rozwiniętych gospodarczo zmniejszyło się o 50% na przestrzeni ostatniego ćwierćwiecza. To samo dotyczy w nieco mniejszym stopniu pracowników rolnych. Nawyki żywieniowe całych społeczeństw zmieniają się jednak znacznie wolniej niż technika produkcji, a coraz lepsza sieć placówek gastronomicznych, lepsze zaopatrzenie w żywność i rosnące zarobki znakomicie sprzyjają odżywianiu nadmiernemu, nieproporcjonalnemu do wykonywanej pracy. Można by zaryzykować twierdzenie, iż każde następujące po sobie pokolenie waży więcej, przy czym bardzo istotny wpływ na wzrost wagi ciała wywierają zapasy tłuszczu odkładające się w organizmie. Wiadomo zaś jest, iż otyłość zmniejsza odporność ustroju.

Kategoria:

Leave a Comment