Ograniczeniu podlegają pieczywo, ziemniaki i ryż
W celu ograniczenia tłuszczu podajemy jedynie bardzo chude gatunki mięsa, najlepiej gotowaną cielęcinę lub wołowinę, chudy ser oraz białko jaja kurzego. Zawartość węglowodanów ograniczamy w dietach odchudzających do 100—140 g na dobę. Ograniczeniu podlegają głównie pieczywo, ziemniaki i ryż. Podajemy natomiast sporo warzyw i owoców. Zarówno warzywa, jak owoce mają bardzo niską wartość kaloryczną, niewiele węglowodanów i bardzo mało białka: jednocześnie zaś dzięki dużej objętości przyczyniają się do zaspokojenia apetytu. Szczególnie wartościowe i godne polecenia są w tym względzie tzw. warzywa 3-procentowe, zawierające minimalne ilości węglowodanów (patrz str. 48). Należą do nich różne gatunki kapusty, kalafior, ogórki, szpinak, sałata, pomidory oraz rzodkiewki.