Stosowanie diety z ograniczeniem specjalnych gatunków białka

Autor wpisu: Opublikowano:7 lipca, 2013 Komentarze:0

Podobnie stosowanie diety z ograniczeniem specjalnych gatunków białka, zwanych glutenami, umożliwia normalną egzystencję i rozwój dzieciom dotkniętym chorobą zwaną celiakią. Choroba ta polega na nietolerowaniu produktów spożywczych zawierających gluteny, takich jak np. mąka pszenna, jęczmienna, żytnia oraz płatki owsiane. Nie tylko skład pożywienia jest czynnikiem stymulującym przystosowalność przemiany materii. Rolę takiego czynnika może spełniać np. regulacja wagi ciała, aktywność fizyczna, bodźce nerwowe i inne czynniki związane z życiem człowieka. Wynika z tego bardzo ważny wniosek: można w pewnych warunkach modulować przebieg chorób przemiany materii, opóźniać ich ujawnienie, a nawet zapobiegać im, przez rozumną zmianę warunków życia ludzkiego. Zastanówmy się nieco nad tym ostatnim stwierdzeniem.

Kategoria:

Leave a Comment