Zdrowie w kuchni
Zdrowa dieta to fraza, której nadużywają redaktorzy kolorowych pism kobiecych. Pojawia się ona coraz częściej w reklamach cudownych programów dietetycznych, jest powszechna w ustach osób, które zajmują się odchudzaniem innych w mediach. Co jednak znaczy dla każdego z nas? Czy musimy ulec modzie na kolejną dietę, by jedzenie wyszło nam na zdrowie? Z pewnością na to pytanie najlepiej odpowie nam dietetyk, który doskonale zna się na rzeczy i po dokładnym zbadaniu naszych nawyków żywieniowych, wagi i ogólnego stanu naszego organizmu, poradzi nam czego my konkretnie jeść nie powinniśmy, a czego unikać już dłużej nie możemy. Jednak zrezygnowanie z jedzenia, które zaśmieca nasz organizm nie wymaga wcale specjalistycznej porady. Bez problemu sami sprawdzimy – w literaturze fachowej oraz na podstawie sygnałów, które daje nam nasze ciało – co nam szkodzi najbardziej. Jedno jest pewne – ze zdrowiem nie należy eksperymentować. Ciało potrzebuje pożywienia, więc drastyczne, niskokaloryczne diety to wyniszczenie organizmu w pigułce.